קישורים מול רשתות חברתיות
רשתות חברתיות
אין ספק שהרשתות החברתיות חוללו מהפך בעולם האינטרנט. בישראל הייתה בתחילת הדרך הרשת הישראלית מקושרים שנמכרה יותר מאוחר לוואלה. כאשר משתמשים ישראלים התחילו להשתמש בפייסבוק בסביבות שנת 2007 הרשת סחפה אחריה המון גולשים וכיום היא הרשת החברתית המובילה בישראל ובעולם. יותר מאוחר יצאו לעולם טוויטר ואחרות. גם גוגל ניסתה להכניס את עצמה לשוק הרשתות החברתיות בתחילה

קישורים חיצוניים
בשנים האחרונות כוחם של הקישורים החיצוניים לאתרים היה הגורם הגדול ביותר לקביעת דירוגו של כל אתר. כמובן שלא כל קישור היה שווה לקישור אחר אבל הקישורים היו משמשים כמעין המלצות על אתר או תוכן באתר וכך באותו היגיון של האזכורים ברשתות החברתיות גוגל התייחס לקישורים כאל הממליצים הכי טובים והמדד לקביעת דירוג של אתר. אם לאתר יש קישורים טובים וטבעיים מאתרים רלוונטיים ובעלי תוכן בתחום הרי שהקישור ייתן כוח לאתר המקושר. לאחרונה דובר רבות על קישורים ועל ירידה בערכם ואף נשלחו הודעות בכלי מנהל האתרים למנהלי אתרים על קישורים לא טבעיים שמקשרים לאתרים. בעבר היה נהוג שכל קישור הוא טוב לאתר מכיוון שאם הוא לא יועיל אז הוא גם לא יזיק. עכשיו גוגל כבר מתייחסת לקישורים גרועים ומורידה לאתרים בעלי קישורים כאלה דירוגים. היא יודעת לזהות את ההבדל בין קישורים גרועים לקישורים שנשלחים לאתר במסגרת התקפות ספאם יזומות – מה שנקרא קידום אתרים שלילי (negative seo). אז מה עושים? איזה קישורים נעשה לאתר אותו אנחנו רוצים לקדם? עדיין אין בעיה (נהפוך הוא) עם קישורים איכותיים. קישורים מאתרים רלוונטיים בעלי מיקומים בתחום הקידום. אם בעבר האנקור טקסט היה זהה ברוב המקרים הרי שחשוב מאד לגוון. הרי זה לא טבעי שכל הקישורים לעמוד מסויים באתר יצאו תמיד מאותה מילה. ישנם עוד המון דרכים להשיג קישורים איכותיים אבל על כך נרחיב בפוסט שיוקדש להשגת קישורים.
קישורים מול רשתות חברתיות
אז מה עושים? מה עתיד קידום האתרים באינטרנט? התשובה היא גם וגם. כמו שאמר מאט קאטס בראיון לדני סאליבן מhttp://searchengineland.com בכנס SMX האחרון בסיאטל, שעדיין הקישורים בעלי ערך רב יותר מהרשתות החברתיות אבל בעתיד אולי הרשתות החברתיות יהיו חזקות יותר. אפשר לראות את הראיון :
[youtube]mXJylyR2Lc0[/youtube]